U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Nacht van de duisternis

De hemel in sterren geschreven


Zaterdag 8 oktober 2016: Duisternis, toen onze straten en pleinen nog niet zo verlicht waren als nu, waren onze verre voorouders er bang van. Dwaallichten, moerasmonsters en weerwolven spookten in de donkere Middeleeuwen tot laat in de 18de eeuw door menige mensen hun geest. Met schrik kropen ze in hun bed in de hoop de volgende dag veilig en wel wakker te worden na een lange en bange nacht. Maar toch had die duistere tijd ook één enorm voordeel: bij helder weer konden onze betovergrootouders nog genieten van het enorm mooie uitzicht dat het firmament en de Melkweg hen aanbood.

Nu honderden jaren en vele straat- en monumentverlichtingen later zijn tijdens een heldere nacht nog amper de 600 helderste sterren zichtbaar met het blote oog. Al die honderden miljoenen andere sterren en de enorme mooie spiraalarmen van onze Melkweg blijven voorgoed voor ons oog verborgen. Bijna niemand van onze generatie heeft ooit al eens de Melkweg en het enorme diepe zicht in ons heelal waargenomen. En dat is jammer, want eenmaal je bij een heldere nacht tijdens een elektriciteitspanne op de Ardense hoogten met het blote oog de Melkweg hebt gezien, blijven die beelden voor eeuwig op je netvliezen gebrand.

Lichtvervuiling, maar ook onze manier van leven en het chemisch vervuilen van onze atmosfeer dragen ertoe bij dat we het mooiste en meest onbetaalbare schilderij nooit meer in zijn volle helderheid en fijnheid zullen zien. Tijd dus om toch even stil te staan bij hoe tegennatuurlijk wij soms leven en tijd dus om het licht toch voor één keer uit te doen of toch op zijn minst te dimmen en onze hemel nog eens een blik van onze ogen te gunnen. Niemand die het nauwelijks nog goed beseft, maar die hemel is het wel degelijk waard.

Om ons bewust te maken dat wij met onze levensstijl onszelf een mooi schouwspel, nog mooier dan de beste zonsondergang hebben afgenomen organiseerde men ook dit jaar opnieuw een ''Nacht van de duisternis''. Tijdens deze nacht sluiten steden en gemeenten zoveel mogelijk hun openbare verlichting af en zetten alle volkssterrenwachten in Vlaanderen hun deuren open, ook bij volkssterrenwacht Armand Pien. Vanop de hoogste grasmat van Gent kon wie dat wou door enkele zelfgebouwde maar ook aangekochte telescopen naar de sterren kijken. En dat was de moeite waard, want ook al was het zicht niet tot diep in de laatste spiralen van onze Melkweg doorgedrongen, enkele sterren die zich aan het blote oog presenteerden als een eenzame ster voor een oneindige en eenzame duistere achtergrond, bleken door de telescopen een koppel dubbelsterren te zijn met elk hun eigen grootte en kleur.

Wie toch wat meer wou dan alleen in de koele nacht met de half verduisterde stad Gent op de achtergrond naar de sterren te kijken, kon in de verschillende zalen van de sterrenwacht terecht voor enkele voordrachten en voorstellingen. Elke ster en elke kosmologische structuur die via de telescopen op het netvlies van onze ogen is gebrand kan evengoed op het spreekwoordelijke papier worden geplakt. Dat illustreerde de werkgroep ''astrofotografie'' van de volkssterrenwacht met hun tentoonstelling van de beste foto's die ze het afgelopen jaar hebben gemaakt. Wie bij het bekijken van die foto's toch het gevoel had de derde dimensie te missen kon met zijn 3D-verlangen in het auditorium of de Maya-zaal terecht voor een 3D-film of voor 3D-computersimulaties. Welke van de twee opties men ook koos, met behulp van een speciale bril werd men snel ondergedompeld in de wonderlijke mooie, oneindig diepe en verbazingwekkende wereld die ons zonnestelsel, onze Melkweg en ons universum is.

We beseffen het nauwelijks, we staan er zelden bij stil, maar op een avond zoals deze worden we er mee geconfronteerd: met onze straatverlichting hebben wij onszelf het mooiste en meest indrukwekkende schouwspel ter wereld afgenomen ...

Op het net:

  • Interesse in het computerprogramma Stellarium dat op de volkssterrenwacht werd gedemonstreerd. Klik dan hier.
  • Geboeid geraakt door sterren en melkweg of was u onder de indruk van de vele astrofoto's. Nog meer sterren en mooie beelden van onze nabije sterren en melkweg vind u hier.
  • Onder de indruk van de kracht van de door de zelfgebouwde telescopen en zelf van plan een telescoop te bouwen? Dan vind u meer informatie op www.kijkerbouw.be.
  • Ook op facebook kunt u de werkgroep kijkerbouw van de volkssterrenwacht volgen.


Heeft u ooit eens onze melkweg bij heldere nacht gezien of bent u dit week-end bij de volkssterrenwacht langs geweest en wilt u hier iets over schrijven. Klik dan op de knop hiernaast.

Sterren kijken vanuit het centrum van Gent? Het kan! Iedere woensdagavond (behalve in juli en augustus) van 20u00 tot 22u30 opent Volkssterrenwacht Armand Pien zijn deuren en hoogste grasplein van Gent voor iedereen. Ingang via de Gezusters Lovelingstraat.

Voor meer info, klik hier.


Hier kan de werkgroep Kijkerbouw van Volkssterrenwacht Armand Pien gratis adverteren.

Sitemap | Sascha Gowy © 2008