U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Apollo 8, het verhaal rond Kerstmis op een unieke manier verteld

Woensdag 16 december 2015: Het is intussen al een halve generatie geleden, het verhaal van Apollo 8 en de strijd om de ruimte in een periode van volle koude oorlog. Niettemin blijft het verhaal nog veel mensen boeien want het was de eerste bemande vlucht die verder ging dan even om de aarde cirkelen. Drie vluchten voor Apollo 11 maakte Apollo 8 rond de kerstperiode van 1968 tien rondjes om de maan en maakte zo de weg vrij voor Apollo 11 en de eerste mens op de maan.

Deze tien rondjes rond de maan en het terugkeren van Apollo 8 waren baanbrekend, vernieuwend en een doorbraak in wat later de ruimtevaart zou worden zoals we die nu kennen. Voor wie in deze Golden Sixties leefde moet het een zeer optimistische en boeiende tijd geweest zijn, een optimisme dat wijd werd verspreid want alles was live via radio en televisie te volgen.

En net nu we met Kerstmis in het vooruitzicht zitten en met z'n allen de meest vredevolle en hoopvolle tijd van het jaar tegemoet gaan, bracht Glenn van Volkssterrenwacht Armand Pien dit hoopvolle en optimistische verhaal nog eens voor het publiek. Vergezeld van foto's, geluid en heel wat filmfragmenten op het witte doek vertelde Glenn de geschiedenis voorafgaand aan Apollo 8 en de nevengeschiedenis ervan achter het IJzeren Gordijn, want ook de Russen zaten niet stil en reageerden op hun manier in de strijd om de ruimte. Succesverhalen werden aan beide kanten van de aardbol aan elkaar gerijgd maar ook mislukkingen en rampen hoorden daar bij. De ene al wat groter dan de andere, maar ook zij kwamen in Glenn's kerstverhaal aan bod.

Kortom, in de goed verduisterde en toch in gepaste sfeer verlichte zaal was het een zeer leuke ervaring aanwezig te zijn en nog eens te horen hoe het in de jaren 60 moet geweest zijn om de eerste mens in de ruimte, de eerste vlucht rond de maan en uiteindelijk de eerste mens op de maan te mogen meemaken. Voor wie toen al geboren was moet het een voorrecht geweest zijn één van de grootste stappen uit de menselijke geschiedenis live te mogen meemaken. Voor wie na die tijd is geboren was het een voorrecht om op deze leuke voordracht aanwezig te kunnen zijn.

Op het net:

Klik op de foto om de photoviewer te openen
Er zijn momenteel geen foto's in het fotoalbum beschikbaar



Wat vond u van het kerstverhaal van Apollo 8 en de sfeer in de Volkssterrenwacht? Klik op de knop hiernaast en laat het ons weten!

Sterren kijken vanuit het centrum van Gent? Het kan! Iedere woensdagavond (behalve in juli en augustus) van 20u00 tot 22u30 opent Volkssterrenwacht Armand Pien zijn deuren en hoogste grasplein van Gent voor iedereen. Ingang via de Gezusters Lovelingstraat.

Voor meer info, klik hier.

Sitemap | Sascha Gowy © 2008