U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Sterren kijken en kometen maken op de dag van de wetenschap

Zondag 22 november 2015: Het zijn mooie hemelverschijnselen, maar ze zijn zelden te zien: kometen. Wie in april van het jaar 1997 zijn blik regelmatig naar de nachtelijke hemel richtte zal het zich nog herinneren. Hale Bopp stond toen met zijn sierlijke witte staart en blauwe nevel hoog aan de nachtelijke lentehemel. Een sierlijk schouwspel, kleurrijk, zo nabij en zo helder dat al die pracht met het blote oog zichtbaar was. En toch, ondanks al die schoonheid was de komeet niet veel meer dan een grote lelijke klomp vervuild ijs dat zich in een zeer langgerekte baan rond onze zon beweegt.

Wie met dat vervuilde ijs en dat ongelofelijke lelijke uitzicht ervan wou kennis maken, kon vandaag ter gelegenheid van de ''Dag van de Wetenschap'' bij volkssterrenwacht Armand Pien terecht. De werkgroep Jeugd, beter bekend onder de naam ''Gentster'', demonstreerde er hoe je met ammoniak, droogijs en nog enkele andere eenvoudige chemische ingrediënten zelf een komeet kunt maken. Veel meer dan een grijze, korrelige en onder een warmtelamp dampende ijsmassa werd er tijdens de demonstratie niet bekomen. Niet echt iets om als versiering met Kerstmis boven de schouw te hangen, maar het resultaat was wel natuurgetrouw en vanuit wetenschappelijk oogpunt natuurlijk zeer interessant.

Wie toch liever naar de schoonheid van een komeet aan het firmament kijkt of graag sterren en planeten wil fotograferen of filmen, kon in het grote auditorium van de sterrenwacht terecht voor een voordracht over astrofotografie en -film. Günther Boerjan, een door het heelal en sterren gepassioneerde medewerker van de volkssterrenwacht legde er haarfijn uit hoe je met zeer eenvoudige camera's of hedendaagse webcams al redelijk goed aan de slag kan. Dank zij de huidige technieken hoeft het waarnemen en op de gevoelige plaat vastleggen van sterren en planeten al helemaal niet meer duur te zijn. Zelfs de meest verafgelegen planeten Uranus en Neptunus en de recent nog uit haar functie van planeet ontslagen Pluto komen binnen ieders handbereik.

Professioneel, niet van een webcam afkomstig en zeker adembenemend waren de vele foto's en beelden gemaakt door New Horizons, een ruimtesonde van NASA, die Glenn had verwerkt in een voordracht over de dwergplaneet Pluto. Voor wie de verste uithoeken van ons zonnestelsel nog nooit had verkend was het een bijzonder mooie afsluiter van de ''Dag van de Wetenschap'' anno 2015.

Op het net:

  • Wil je wat meer weten over New Horizons? Ga dan naar wikipedia.org.
  • Noteer het alvast in je agenda, de ''Dag van de Wetenschap'' editie 2016 gaat door op zondag 27 november 2016. Benieuwd naar het programma, surf dan naar www.dagvandewetenschap.be.
  • Op de website van NASA kunt u terecht voor foto's genomen door New Horizons. Volg de volgende link.

Klik op de foto om de photoviewer te openen
Er zijn momenteel geen foto's in het fotoalbum beschikbaar



Schitterende Dag van de Wetenschap gehad op de Volkssterrenwacht? Laat het ons weten en klik op de knop hiernaast.

Sterren kijken vanuit het centrum van Gent? Het kan! Iedere woensdagavond (behalve in juli en augustus) van 20u00 tot 22u30 opent Volkssterrenwacht Armand Pien zijn deuren en hoogste grasplein van Gent voor iedereen. Ingang via de Gezusters Lovelingstraat.

Voor meer info, klik hier.

Sitemap | Sascha Gowy © 2008