U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

50 jaar museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen

Donderdag 29 oktober 2015: Voor sommigen is het een saai blokvak bestaande uit datums en feiten, voor anderen is het aan elkaar puzzelen van die datums en feiten tot een correct verhaal uit het verleden juist een boeiende bezigheid: we hebben het hier over het vakgebied geschiedenis. De Egyptenaren met hun piramides, de Romeinen met hun gladiatoren of de Grieken met hun mythologische figuren zijn meestal de eerste zaken waar we bij het woord geschiedenis aan denken. En dat is niet onlogisch want onze huidige beschaving en cultuur kent er haar oorsprong in.

Wat we zelden tot het begrip cultuur rekenen maar wat zeker ook cultuur is, is wetenschap. Hoewel wetenschap voor de meeste mensen ver weg gelegen is van hun dagelijkse bezigheden, speelt wetenschap in onze manier van leven een zeer belangrijke en soms zelfs vooraanstaande rol. Voor de meest arbeidsintensieve klussen gebruiken we machines, hoog technologische fabrieken stellen ons in staat in massa te produceren en dank zij moderne communicatietechnologie is een belangrijk bericht in enkele luttele seconden aan de andere kant van de wereld. En als we ziek zijn of zo nodig een levensnoodzakelijke heelkundige ingreep moeten ondergaan verheven wij onze levensreddende dokters vaak tot goden. Kortom, dank zij de wetenschap en de toegepaste kennis ervan, hebben wij een heel ander leven dan onze voorouders. Een veranderde manier van leven, een gewijzigde manier van communiceren ... dus een veranderde cultuur dank zij de wetenschap.

Die verandering die de wetenschap aan onze levens bracht is er niet in één bruusk moment gekomen. Stap voor stap ontdekte de mens sinds de Verlichting hoe de wereld en de natuur om ons heen werken. Dank zij een reeks van uitvindingen en nieuwe ontdekkingen die voortbouwen op andere ontdekkingen wist de mens zijn leven aangenamer en technologisch beter te maken. Die gefaseerde verandering in ons bestaan ... ook dat behoort tot ons maatschappelijk en cultureel verleden en is dus geschiedenis! En die geschiedenis, die wordt voor een stukje bestudeerd en bewaard door het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. En laat ook dat bewaren van die geschiedenis en het museum zelf ook wetenschapsgeschiedenis zijn.

Want 50 jaar, zolang is het inmiddels al geleden dat de Universiteit van Gent startte met het bestuderen van haar wetenschappelijke geschiedenis en de wetenschapsgeschiedenis in het algemeen. En dat moest vandaag worden gevierd met hoe kon het ook anders, een mooie terugblik op de geschiedenis van het museum zelf. Boven de doopvont gehouden en plechtig geopend op 29 oktober 1965 in een herenhuis aan de Korte Meer, vond daar de eerste prille collectie aan labo- en onderzoeksmateriaal haar onderdak. De verzameling aan instrumentarium van August Kékulé, het bakeliet van Leo Baekeland of de Phenakistiscoop van Joseph Plateau groeide dankzij schenkingen en legaten uit tot de unieke collectie die ze nu is.

Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen heeft er intussen zelf al een heel stuk geschiedenis op zitten en speciaal om deze geschiedenis nog eens in het daglicht te stellen, kwamen de drie nog levende ex-directeurs Prof. Frans Lox, Prof. Maurice Dorikens en Prof. Jos Uyttenhove naar de huidige locatie van het museum om elk een stukje van hun geschiedenis van het museum te vertellen. Prof. Frans Lox maakte vooral de groei van het museum en haar collectie in de Korte Meer mee en kreeg tegen het einde van zijn periode als directeur met plaatsgebrek te maken. Voor Prof. Maurice Dorikens was de verhuis van het museum naar de huidige locatie een hoogtepunt en voor Prof. Jozef Uyttenhove was het jaar van de fysica 2005 en de zeer druk bezochte en succesrijke tentoonstelling ''Einstein in de Lage Landen'' een hoogtepunt.

Onder huidig directeur Prof. Danny Segers ondergaat het museum enkele grondige veranderingen. Boekvoorstellingen, lezingen, speciale bezoeken voor scholen, tijdelijke tentoonstellingen door externen en voordrachten zijn maar enkele voorbeelden van het uitgebreide takenpakket dat het museum zich tegenwoordig ter harte neemt. De belangrijkste verandering die onder huidig directeur Prof. Danny Segers zal plaatsvinden is wellicht de samensmelting van alle universitaire musea tot één koepel onder de naam ''Gentse Universitaire Musea'' en opnieuw een verhuis.

Over die stilaan naderende verhuis lichte tenslotte Jeroen Vanden Berghe, de logistiek beheerder van de universiteit, een woordje toe. Een goed doordacht ontwerp bij de renovatieplannen van de gebouwen aan de Karel Lodewijk Ledeganckstraat moet het museum in de toekomst in staat stellen nog meer van de unieke collectie permanent ten toon te stellen. Na 50 jaar van een mooie geschiedenis in het verleden, zal het museum een nog mooiere toekomst tegemoet gaan.

Op het net:

  • Meer foto's vind u op de beeldbank van de Universiteit. Ga naar www.beeldbank.ugent.be.
  • Wilt u graag het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen bezoeken? Dan kunt u voor meer informatie terecht op hun website.
  • Heeft u interesse gekregen in de wiskunde en de tijdelijke tentoonstelling waartussen de viering plaats vond. Ga dan naar de website van ''Imaginary''.
  • Interesse in de toekomstige koepel van de ''Gentse Universitaire Musea''? Klik dan hier.

Klik op de foto om de photoviewer te openen
Er zijn momenteel geen foto's in het fotoalbum beschikbaar



Heeft u voor het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschappen een bijzondere verjaardagswens of wilt u iets anders met Gent en de wereld delen? Klik dan op de knop hiernaast.
Op deze plaats uw activiteit aankondigen? Op deze plaats uw vereniging in de kijker zetten? Dat kan! Contacteer gentinbeeld.be voor meer info.
Sitemap | Sascha Gowy © 2008