U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

100 jaar Einstein en Einstein at the movies, 100 jaar relativiteitstheorie

Zaterdag 24 oktober 2015: Het is een opvallend fenomeen zo ter hoogte van de Gezusters Lovelingstraat in Gent. Telkens wanneer er bij een voordracht van Volkssterrenwacht Armand Pien de naam Einstein op de affiche staat, komen Einstein-liefhebbers omstreeks 14u30 werkelijk vanuit alle zijstraten ter hoogte van de Plateau in een stormloop richting de ingang van de sterrenwacht gelopen. En iedere keer opnieuw is bij de naam Einstein het auditorium van de sterrenwacht véél te klein om iedereen te ontvangen. Zo ook deze namiddag was dat niet anders, want meer dan 160 personen lieten zich naar de voordracht ''Einstein at the movies - 100 jaar relativiteistheorie'' lokken.

Einstein at the movies, het moet gezegd ... hoewel vele filmmakers de wiskundige en kosmologische draagkracht van Einsteins speciale en algemene relativiteitstheorie nauwelijks zullen begrepen hebben, lieten ze zich er toch enorm door inspireren. Het aantal science fiction films en series waarin tijdreizen naar de toekomst en terug naar het verleden de rode draad vormen zijn al lang niet meer op één hand te tellen, laat staan dat je met tien handen nog toe komt. En telkens opnieuw gebeurt er in die films steeds hetzelfde. Men gaat naar de toekomst door bijna even snel te vliegen als het licht, men gaat naar het verleden door sneller te vliegen dan het licht. Maar wat men in deze science fiction films ook doet, alle filmmakers hebben in hun films één ding gemeen, ze houden allemaal rekening met de lichtkegels en maken van de tijdparadox handig gebruik om er een spannend element in te verwerken.

Spannend moet het geweest zijn in de eerste film van Back to the Future toen Marty McFly per ongeluk voorkwam dat zijn ouders elkaar leerden kennen en zo zichzelf en zijn geboorte in de toekomst bijna uit wiste. De tekenfilmreeks Futurama ging met deze paradox nog wat verder en liet het hoofdpersonage Fry zijn eigen grootvader worden. Superman daarentegen veroorzaakte geen paradox, maar gebruikte al zijn kracht om het ongeval van een goede vriendin ongedaan te maken door terug te keren in de tijd. Paradoxaal vervelend werd het in de tweede film van Back to the Future waar een tijdschrift met sportuitslagen in het verleden terecht kwam en zo de verkeerde persoon via sportweddenschappen schatrijk maakte. Buck Rogers ging dan weer 500 jaar vooruit in de tijd toen zijn space shuttle bij lancering per ongeluk in een langgerekte baan tegen bijna de lichtsnelheid terecht kwam. Zonder paradox.

Maar hoe zit dat nu precies? Zijn deze films echt science fiction of laat Einsteins relativiteitstheorie toch enige mogelijkheid over om heen en terug te reizen in de tijd? Zijn paradoxen als gevolg van tijdreizen mogelijk of zit er van nature een slot op het reizen in de richting van het verleden? Zullen de verkeerde personen ooit de kans krijgen het verleden en de geschiedenis van de mensheid aan te passen in hun eigen voordeel? Daarover bracht dr. Karel Van Acoleyen deze namiddag duidelijkheid. Aan de hand van tijdlijnen, tijdpunten en lichtkegels bracht hij een verhelderende uitleg over licht, lichtsnelheid en tijd en hoe de beroemde en minder beroemde filmmakers tot hun verhaal en science fiction zijn gekomen.

Klik op de foto om de photoviewer te openen
Er zijn momenteel geen foto's in het fotoalbum beschikbaar



Wat vond u van deze bijzondere voordracht? Klik op de knop hiernaast en laat het ons weten!

Sterren kijken vanuit het centrum van Gent? Het kan! Iedere woensdagavond (behalve in juli en augustus) van 20u00 tot 22u30 opent Volkssterrenwacht Armand Pien zijn deuren en hoogste grasplein van Gent voor iedereen. Ingang via de Gezusters Lovelingstraat.

Voor meer info, klik hier.

Sitemap | Sascha Gowy © 2008