U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Bloedmaan, ook vanuit Gent op een unieke manier te zien

Zondag 27 en maandag 28 september 2015: Maansverduisteringen zijn geen zeldzaamheid maar toch komen ze ook niet echt maandelijks of jaarlijks voor. Uniek kun je zo een gebeurtenis niet echt noemen, tenzij je ze samen met andere liefhebbers van hemelverschijnselen kunt volgen vanaf het dak en grasplein van de Volkssterrenwacht Armand Pien. Vergezeld van de deskundige uitleg van professor Herwig De Jonghe en in aanwezigheid van een nieuwsploeg van VTM was het vanaf 2u 's nachts kijken geblazen richting wat toen nog een volle maan was. Maar lang bleef ze niet vol, want al kort nadat de sterrenwacht zijn deuren opende, begon de schaduwkegel van de aarde beetje bij beetje een stukje van de volle maan weg te knabbelen en achter zich een rode gloed na te laten.

Zondag voorafgaand aan deze nacht had Volkssterrenwacht Armand Pien al een lezing georganiseerd over zons- en maansverduisteringen. Nicki Mennekens, student en medewerker van de Volkssterrenwacht legde met zeer verhelderende illustraties uit hoe zons- en maansverduisteringen ontstaan. Verwonderd was iedereen toen men te horen kreeg dat maansverduisteringen zeldzamer zijn dan zonsverduisteringen. Maar toch maken we in ons leven veel meer maansverduisteringen dan zonsverduisteringen mee. Zo ook deze nacht, want een maansverduistering is vanaf het gehele nachtelijke deel van de aarde te zien, een zonsverduistering beperkt zich daarentegen altijd tot een zeer smalle strook land en zee aan de dagzijde.

Dat Nicki Mennekens kon uitleggen hoe een zons- en maansverduistering ontstaan is omdat men nu weet hoe de hemellichamen zich ten opzichte van elkaar bewegen. Maar enkele honderden jaren geleden, toen men dacht dat de aarde het centrum van het heelal en alle beweging was, ontbrak het onze samenleving dat inzicht. Een zons- en maansverduistering werd toen niet verklaard vanuit de mechanica van het zonnestelsel, maar vanuit een zeker bijgeloof dat het de God of Goden waren die vanuit de hemel een straf over de aarde lieten neerdalen. Over dat bijgeloof en de cultuur van toen rond die zons- en maansverduisteringen werd een voordracht gegeven door Glenn en Vincent.

Op het net:

  • Vincent Verhoeven van Volkssterrenwacht Armand Pien maakte een timelapse van de bloedmaan boven Gent. U kunt zijn filmpje zien op youtube.com.
  • Wenst u de reportage te zien van VTM nieuws? Surf dan naar volgende link.

Klik op de foto om de photoviewer te openen
Er zijn momenteel geen foto's in het fotoalbum beschikbaar



Vond u het een unieke ervaring om zo 's nacht op de Volkssterrenwacht samen met andere liefhebbers naar de bloedmaan te komen kijken? Of wilt u iets anders neerpennen? Klik dan op de knop hiernaast.

Sterren kijken vanuit het centrum van Gent? Het kan! Iedere woensdagavond (behalve in juli en augustus) van 20u00 tot 22u30 opent Volkssterrenwacht Armand Pien zijn deuren en hoogste grasplein van Gent voor iedereen. Ingang via de Gezusters Lovelingstraat.

Voor meer info, klik hier.

Sitemap | Sascha Gowy © 2008