U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Voordracht ''Spectroscopie'' of hoe sterren hun persoonlijkheid kregen

Zaterdag 26 september 2015: Wie op een voldoende donkere plaats bij heldere nacht naar de hemel kijkt kan er niet naast kijken, onze hemel is gevuld met sterren. Wie zijn ogen even de kans geeft om aan de duisternis te wennen kan ook niet ontkennen dat die sterren in kleur van elkaar verschillen. Van de meest heldere sterren is duidelijk te zien of ze rood, oranje, geel of wit zijn. Wie heel goede ogen heeft ziet hier en daar zelfs een exemplaar met een blauwachtige schijn.

Op het eerste zicht zijn deze kleuren weinig van betekenis want voor onze ogen zijn die sterren tenslotte niet veel meer dan een puntje aan de hemel. Dat veranderde toen chemici en natuurkundigen tot de ontdekking kwamen dat elk element van het periodieke systeem bij opname of afgifte van een bepaalde hoeveelheid energie een specifiek aan dat element gebonden kleur licht uitstraalde of absorbeerde. Dat bracht sterrenkundigen op het idee dat dat ook bij sterren zo was en dat sterren hun kleur mogelijks de sleutel was tot de ontrafeling van een intussen al eeuwenoud raadsel: waaruit zijn sterren opgebouwd?

Dank zij de analyse van haar spectraallijnen bleken waterstof en helium onze zon het meest te bevolken, maar andere sterren hadden ook stikstof, zuurstof en nog veel zwaardere elementen aan boord terwijl er soms nog nauwelijks een spoor van waterstof en helium te vinden was. Een belangrijke vaststelling, want ze leidde tot de ontdekking van kernfusie als de duurzame energiebron van alle sterren. Tegelijk met de opkomst van de spectroscopie als onderdeel van de sterrenkunde, verbeterde ook de waarneming van de sterren als hemellichaam zelf. Door middel van de parallax kon men afstanden inschatten en dank zij het intussen ontdekte verband tussen massa, chemische samenstelling en lichtkracht bleken alle sterren zich te laten indelen in bepaalde groepen die men later reeksen ging noemen.

Elke ster, groot of klein, koel of super heet, behoort altijd tot één van de reeksen en zal er gedurende haar gehele levensduur net als alle andere sterren in de reeks, een zelfde levensweg op na houden. Het spectrum van een ster is a.h.w. de vingerafdruk van een ster en vertelt ons heel veel over die ster. Spectroscopie is dus een belangrijk onderdeel van de sterrenkunde. Over dit belangrijk onderdeel organiseerde Volkssterrenwacht Armand Pien vandaag een voordracht.

Klik op de foto om de photoviewer te openen
Er zijn momenteel geen foto's in het fotoalbum beschikbaar



Wat vond u van de voordracht over spectroscopie? Heeft het enthousiasme van Prof. Walter Van Rensbergen jou ook enthousiast gemaakt? Klik dan enthousiast op de knop hiernaast en laat jouw mening lezen!
Op deze plaats uw activiteit aankondigen? Op deze plaats uw vereniging in de kijker zetten? Dat kan! Contacteer gentinbeeld.be voor meer info.
Sitemap | Sascha Gowy © 2008