U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Sterren schitteren voor iedereen, een schitterend initiatief

Woensdag 23 september 2015: Het maakt niet uit waar je je ter wereld bevind. Vanuit een sierlijk aangelegde tuin met zwembad, sauna en plaats voor een pony in Sint-Martens-Latem, vanaf een koertje ergens achter een bijna vervallen woning in de 19de-eeuwse rand van een stad of vanuit een hut ergens in het armere zuidelijke halfrond, de sterren aan het firmament schitteren altijd en voor iedereen. Het was deze eenvoudige inval die Jean-Pierre Grootaerd plots kreeg toen hij op één van zijn vele treinreizen richting Gent door het raam naar het passerende landschap zat te turen. Een inval die zijn leven en dat van vele anderen voorgoed veranderde.

Want ook al schitteren al die sterren voor iedereen, de vele nuances en de ontelbare details van al die schitteringen bereiken niet alle ogen van ons aardbewoners op dezelfde manier. Kwetsbare en kansarme jongeren en hun omgeving beschikken gewoonweg niet over voldoende middelen om een goede telescoop aan te schaffen om zo hun blik met dit mooie hulpmiddel richting heelal te sturen. En dat vond Jean-Pierre Grootaerd bijzonder jammer. Een volgende inval kon dan ook niet lang op zich laten wachten. Nog tijdens dezelfde treinrit kwam hij meteen op het idee om een project op poten te zetten dat ook die groep kansarme jongeren de gelegenheid zou geven een verwonderde blik richting heelal te sturen zoals hij dat zelf al jaren had kunnen doen.

Met vol enthousiasme, en wie Jean-Pierre Grootaerd goed kent weet dat zijn enthousiasme enorm aanstekelijk is, vloog hij die dag eenmaal op de Universiteit van Gent aangekomen er meteen in. Collega's, vrienden en kennissen van de Sterrenkunde en de werkgroepen rond de kijkerbouw werden meteen aangesproken en voor zijn idee warm gemaakt. Als een lopend sterrenvuurtje circuleerde zijn plannen en ontstond een overaanbod van vrijwillige schouders die zich met veel enthousiasme mee onder het project wilden zetten. Tijd noch moeite werden gespaard om een reeks aan bekende sterrenkundige, weerkundige of ruimtevaartkundige figuren te contacteren en fabrikanten en firma's rond telescoopbouw aan te schrijven.

En al die inspanningen waren niet voor niets. De firma Bresser, Dirk Frimout, Frank De Winne, André Kuipers en tal van andere prominente figuren op het vlak van ruimtevaart en sterrenkunde sprongen mee op de figuurlijke kar die Jean-Pierre Grootaerd intussen onvermoeibaar en met oneindig vermogen in gang aan het trekken was.

Intussen is die kar op volle kruissnelheid gekomen en staat het project ''Sterren schitteren voor iedereen'' intussen op een zeer stabiel stel poten. Mede dank zij de ondersteuning van de firma Bresser kunnen scholen en instellingen die zich over kwetsbare en kansarme jongeren ontfermen, voor de som van 100 euro een van echtheidscertificaat voorziene door de prominente figuren uit de sterren- of weerkunde handgetekende telescoop aanschaffen, statief inbegrepen.

Vandaag op woensdag 23 september en dus tijdens een kijkavond van de Volkssterrenwacht Armand Pien, werden de eerste 20 telescopen en echtheidscertificaten door Dirk Frimout, peter van het project, in het bijzijn van honderden geïnteresseerden en sympathisanten ondertekend.

Klik op de foto om de photoviewer te openen
Er zijn momenteel geen foto's in het fotoalbum beschikbaar



Wat vind u van dit schitterende idee en initiatief van Jean-Pierre Grootaerd en de Volkssterrenwacht Armand Pien? Aarzel niet om het Gent en de wereld te laten weten en klik op de knop hiernaast.

Sterren kijken vanuit het centrum van Gent? Het kan! Iedere woensdagavond (behalve in juli en augustus) van 20u00 tot 22u30 opent Volkssterrenwacht Armand Pien zijn deuren en hoogste grasplein van Gent voor iedereen. Ingang via de Gezusters Lovelingstraat.

Voor meer info, klik hier.

Sitemap | Sascha Gowy © 2008