U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Bliksem trof Nieuw Gent

(of Steenakker of nog verder)


Maandag 4 mei 2020: Het moet niet altijd nieuw nieuws zijn. Soms mag oud nieuws ook eens op deze website verschijnen. Het nieuwe eraan is dan dat we er nu pas foto's van hebben. En dat we nu pas die foto's hebben … dat is nieuws. Zo ook van deze bliksem die ergens in de loop van de jaren 2005 - 2006 Nieuw Gent of Steenakker zwaar getroffen moet hebben.

Over het jaartal zijn we zeker, op de foto is duidelijk een bouwkraan te zien in de August Kékuléstraat. Die stond daar toen het gebouw op de hoek van deze straat met de August Vermeylenstraat werd gezet. Ook de gebouwen Volders en Samijn leveren een aanwijzing, zij hebben hun blauwe en rode livrei, die werd pas einde 2004 voltooid. Waar de bliksem precies is ingeslagen weten we niet. Het is zeker vanuit woontoren Saturnus gezien achter woontoren Aurore. De voorzijde van de residentie Volders en Samijn zijn door de bliksem belicht. Maar woontoren Aurore is dat ook. De bliksem legt doorheen de atmosfeer niet de kortste weg maar de weg van de minste weerstand af en dat is een kronkelig pad. Dus afgaan op de manier waarop welke gebouwen belicht zijn vertelt ons helaas niets over de inslagplaats.

Ook de fotograaf geeft ons een aanwijzing. Het moment tussen de flits en de donderslag was ongeveer één seconde, hoogstens anderhalf. Omgerekend met de snelheid van het geluid geeft dat een afstand van 330 tot ca 500 meter van Saturnus. Dan komen we uit op het Welzijnsbureau van Nieuw Gent of het oude schoolgebouw dat zich toen nog aan het Rerum Novarumplein bevond. En uiteraard wat ook mogelijk is, is dat woontoren Aurora zelf getroffen werd.

De foto is volgens de fotograaf overdag in de late namiddag gemaakt en niet 's nachts. De flits moet bijzonder krachtig en de inslag heel hevig geweest zijn aangezien de bliksem in staat was het gewone daglicht volledig te overstralen.

Klik op de foto om de photoviewer te openen



Herinner jij je nog een blikseminslag in Nieuw Gent ongeveer in die periode of weet jij zeker waar deze bliksem zichzelf heeft ingeslagen. Klik dan op de knop hieronder en deel jouw verhaal.
Op deze plaats uw activiteit aankondigen? Op deze plaats uw vereniging in de kijker zetten? Dat kan! Contacteer gentinbeeld.be voor meer info.
Sitemap | Sascha Gowy © 2008