U bevindt zich momenteel in volgende deelwebsite -> 

Boudewijn Procureur

22 april 1938 - 4 augustus 2010


Armoede, uitsluiting, politieke actualiteit ... geen onderwerp was voor Boudewijn onbekend. Steeds begaan met het lot van al zijn medebewoners in Nieuw Gent en Steenakker, volgde hij alles op de voet. En als hij iets heel belangrijks tegenkwam dat ons allen aanbelangt liet hij het nooit na dat publiekelijk aan ons mee te delen. Waar we ons ook bevonden, Boudewijn liet ons altijd op zijn eigen humoristische manier zijn mening weten. Zo ook op de trein richting Brussel.
(zaterdag 12 augustus 2006 - Jaarlijkse uitstap vrijwilligers Wijkresto & Co, Dinant)


Boudewijns betrokkenheid als sociale huurder was heel groot. Ook tijdens het Vivas-congres ''Betrokkenheid sociale huurders'' te Geel was dat niet anders ... ook al waren wij helemaal nog niet in Geel aangekomen. Bij zowat iedere kerktoren die langs de E40 onze bus passeerde, wist Boudewijn te vertellen bij welk dorp of welke stad deze kerktoren behoorde, wie de burgemeesters zijn of waren geweest, welke politieke kleur ze hadden en welke de bijzonderheden waren van hun ambtstermijn als burgemeester. En als er niet veel positiefs te vertellen viel, dan vatte Boudewijn de legislatuur van de burgemeester kort en krachtig (en alweer op zijn eigen humoristische manier) samen als ''een hele carrière Schuifke open ... schuifke toe ...''
(zaterdag 21 november 2006 - Vivas congres ''Betrokkenheid sociale huurders'', Geel)


Iets wat Boudewijn nauwelijks kon verdragen was dat de sociale huurder bijna geen stem heeft in onze maatschappij en tegelijkertijd krijgt af te rekenen met een ongunstig imago. Zeker over de woonwijk Nieuw Gent leeft er een negatief beeld terwijl het sociale engagement van vele bewoners hier nochtans enorm groot is. Boudewijn was dan ook heel gelukkig de schrijvende pers massaal aanwezig te zien op de allereerste opkuisdag van Nieuw Gent en bezorgde de reporters met heel veel enthousiasme de nodige informatie.
(zaterdag 2 juni 2007 - Opkuisdag 2007, Nieuw Gent)


Boudewijn was niet alleen communicatief heel goed, hij stak ook graag de handen uit de mouwen. Hier helpt hij met een brede glimlach mee aan het netjes maken van Nieuw Gent. Boudewijn kon van zulke momenten enorm genieten, hij was een levensgenieter op zijn manier.
(zaterdag 2 juni 2007 - Opkuisdag 2007, Nieuw Gent)


Eén van de mooiste foto's uit het gehele beeldarchief van Nieuw Gent en Steenakker: Boudewijn en Marino Punk.
(zaterdag 23 juni 2007 - Buurtfeest 2007, Nieuw Gent)


Ook dit was Boudewijn: na het middagmaal even een middagdutje ...
(donderdag 27 september 2007 - Afscheid van Johan Geldof als coördinator bij Wijkresto & Co)


Opnieuw volop activiteit bij Boudewijn. Hier vult hij een vragenlijst in en bereid meteen zijn inspraak in het congres te Oostende voor. Zoals bij alle andere vergaderingen van Gensh en Vivas, zal hij ook vandaag zijn mening vrij en onverbloemd verkondigen op zijn typische humoristische manier. De aanwezigheid van de toenmalige Vlaamse minister van wonen Marino Keulen (door sommigen Keulemans genoemd ...) zal hem extra gemotiveerd hebben. En minister aanwezig of niet, Boudewijn bleef gewoon zichzelf. Iedereen zal zich zijn luide lach nog herinneren bij het verhaal van de per ongeluk onder het venster van de badkamers geplaatste badkuipen ...
(zaterdag 29 september 2007 - Vivas congres ''Sociaal wonen is goed wonen'', Oostende)


Het sterke karakter van Boudewijn.
(zaterdag 29 september 2007 - Vivas congres ''Sociaal wonen is goed wonen'', Oostende)


Niet alleen de schrijvende pers en het televisiejournaal waren Boudewijns bronnen van informatie. Ook het internet leverde Boudewijn heel wat kennis en diepgaande inzichten. Boudewijn werkte zijn kennis van de moderne wereld ook graag bij. Hier volgt hij een computercursus in het PC-café van Wijkresto & Co.
(dinsdag 9 oktober 2007 - Computercursus PC-café, PC-café)


Opnieuw laat Boudewijn het niet achterwege zijn mening en visie duidelijk en op zijn geanimeerde wijze kenbaar te maken. En hoewel het die dag de stenen uit de grond vroor en het in de tent niet al te warm was, was Boudewijn zo geconcentreerd op onze rechten voor nutsvoorzieningen dat hij de kou helemaal niet voelde. Boudewijn had niet alleen figuurlijk een warm hart, ook letterlijk.
(zaterdag 15 december 2007 - Gensh vergadering ''Nutsvoorzieningen'', Design Museum Gent)


Achter de schermen meewerken aan het toen nog bestaande ''Nieuw Gents Beeldarchief'' was niet de enige bezigheid van Boudewijn. Iedereen zal hem wellicht het beste kennen als klant, vrijwilliger en lid van de raad van bestuur van Wijkresto & Co. Hier staat Boudewijn naast Wim Claeyssens, de toenmalige coördinator van Wijkresto & Co.
(dinsdag 10 juni 2008 - Jaarlijkse uitstap vrijwilligers Wijkresto & Co, Blankenberge)


Intellectuele hersenen en een warm hart waren de voornaamste kenmerken van Boudewijn. Daarnaast had hij nog gouden handen en werkte graag mee aan de opbouw van vele activiteiten. Hier helpt hij Michiel van Samenlevingsopbouw een tent op te zetten voor de openingsbarbecue op het buurtfeest van 2008.
(vrijdag 27 juni 2008 - Buurtfeest, Nieuw Gent)


Zelfs na de vergadering of het congres bleef Boudewijn zich oneindig interesseren voor sociale kwesties. En hij was niet alleen. Na de vergadering ''Vooruit achteruit'' zit Boudewijn al boordevol ideëen over thema's waar het Gensh zich in de toekomst best mee zou bezig houden. Boudewijn zal ook in de toekomst ongetwijfeld zijn stempel drukken op de geschiedenis van het Gensh en het sociaal wonen in Gent in het algemeen. Vaak door hem geuite klachten zijn o.a. het niet bereid zijn tot luisteren naar de sociale huurders vanwege de verschillende betrokken beleidsniveaus, het soms echt onbekwaam of onverschillig zijn van sommigen binnen die beleidsniveaus en de diepe kloof die er momenteel heerst tussen de ervaringsdeskundigheid van de bewoners en de universitaire theoretische kennis van de beleidsmensen. Het woord kortzichtigheid kwam hem vaak over de lippen.
(zaterdag 21 maart 2009 - Gensh vergadering ''Vooruit achteruit'', Buurtcentrum Rabot)


Vergaderingen en congressen hadden niet het monopoly op Boudewijns humor. Zo zorgde Boudewijn voor de nodige animatie bij de voorstelling ''Test-eu-Gents'' van Wim Claeys. Hier zit hij op het podium in de schoolbank en speelt de finale van ''Test eu Gents''. En ja ... wat zat er nu weer van hem geklemd tussen die schoolbank? Helaas, dit is de allerlaatste foto die ooit door het toenmalige ''Nieuw Gents Beeldarchief'' van Boudewijn is genomen.
(vrijdag 1 mei 2009 - ''Test eu Gents'')

We hadden er met z'n allen ongetwijfeld nog duizenden foto's meer gewild, we hadden met z'n allen Boudewijn graag nog vele jaren onder ons gehad, maar het heeft niet mogen zijn, op woensdag 4 augustus 2010 verloor Nieuw Gent en Steenakker één van zijn meest sympathieke figuren. Een mens en een monument is niet meer ...

Geschreven door: red.

Op het net:

  • Boudewijn Procureur had als één van de eerste bewoners van Nieuw Gent en Steenakker een pagina op Facebook en was daarmee één van de eerste bewoners uit deze wijk die aanwezig was op de toen nog nieuwe sociale media.

Heeft u ook nog een mooie herinnering aan Boudewijn en wenst u deze herinnering aan Boudewijn voor eeuwig neer te pennen. Klik dan op de knop hiernaast en schrijf jouw verhaal.

Tekenden het
rouwregister:


Sascha Gowy

Sitemap | Sascha Gowy © 2008